Barnbesked

Lilypie Waiting to Adopt tickers

onsdag 19 juni 2013

Ställa sig i kö för ett syskon?

Som jag har sagt tidigare är det inte lätt det här med adoption. Det är så mycket val och saker man ska tänka på när man är helt ny i denna världen.

Jag har fått tips att ställa mig i kö för ett syskon redan nu eftersom det ofta tar längre tid när man ska adoptera ett syskon. Tidigare har man inte kunnat göra det innan processen med första barnet är klart men nu har adoptionscentrum öppnat upp för det. Det skulle innebära att kötiden räknas fr.o.m. nu vilket gör att man har flera år till godo om man vill ha ett syskon. Det känns så konstigt att tänka i de banorna redan nu eftersom vi inte ens vet om vi blir godkända att adoptera (vilket vi verkligen hoppas!)

Det som är skillnad att få biologiska barn är att man kan ta ett steg i taget medan om man ska adoptera så måste man tänka mer framåt. För visst vill man att ens barn ska få ett syskon men det känns så konstigt att tänka på det redan nu eftersom vi inte har något barn. Det betyder även att man ska punga ut med 2.500 kr till.

Vi har även börjat kolla på hus och det är inte helt billigt. Vi har lyckats spara ihop en del till insatsen men nu är det frågan om de pengarna ska gå till adoptionen eller om man ska spara månadsvis? Kollar man runt så förstår man att det tar flera år med adoption men jag är väl lika naiv som alla nybörjare och tänker "det kan faktiskt gå snabbare för oss om vi har tur". Hoppet är det sista som överger en... Så frågan är om man har råd att både adoptera och bo i hus?

Jag läste en blogg där en skrev att socialen tyckte de bodde för litet, undra om socialen tycker att vi bor för litet? Vi har en trea och det tredje rummet är ett kombinerat datarum/ gästrum. Jag vet inte om det är ett krav att barnet ska ha ett eget rum men man kan tänka sig att de tycker det...... Många frågor surrar i mitt huvud nu :)

Så hur vet man hur många barn man vill ha 1, 2 eller 3?

1 kommentar:

  1. HEJ! Ja ordet familjeplanering får en helt annan innebörd när det gäller adoption ;) Jag tror inte ni behöver oroa er för att de ska tycka att ni bor för trångt! Vi bor i ett rätt litet hus och just storleken på boendet var inget de la någon större vikt i vid utredningen. Det verkar i och för sig som att olika kommuner gör utredningen på olika sätt. Förstår ändå att ni är sugna på hus, det är det bästa vi gjort (trots att det är så litet) och det här med alla pengar det kostar med adoption, allt går om man vill är jag övertygad om! Vi har inte ställt oss i kö för syskon än och skickade bara vår hemutredning till den organisationen som kändes "bäst i hjärtat" (FFIA) och fick då börja sammanställa ansökan nästan omgående efter vi hade vårt medgivande. Vi hade precis som ni varit medlemmar i två (även AC) men gick ur när vi fick börja sammanställa ansökan, som nu finns i Thailand sedan ca 3 månader tillbaka. En stor kram till dig och lycka till! Kikar in igen ;) /Anna

    SvaraRadera