Barnbesked

Lilypie Waiting to Adopt tickers

torsdag 18 februari 2016

Vad händer nu?

Samma dag som vi fick barnbesked fick vi skriva på ett papper efter har läst bakgrunden om henne. Här sitter Simon vid köksbordet och skriver på ett papper som kommer förändra våra liv för alltid:

Efter det scannade vi in det och skickade det via mail till Barnens Vänner. Dagen efter fick vi bilder på henne. Så
overkligt och det är svårt att ta in att hon är vårt barn. 

Sen var det dags att samla papper igen. Som tur var hade vi nyligen förnyat vårt medgivande så det som vi behövde skaffa var:
* Läkarintyg på ett speciellt papper där det både stod på engelska och kinesiska.
* Uppdaterad ekonomisk blankett.
* Nya arbetsgivarintyg.
* Medgivarutredning översatt till engelska.
* En blankett där vår handläggare skrev på att vi får fortsätta med adoptionen.
* Nya utdrag från belastningsregistret. 

Nu är allt insamlat, det som tog längst tid var utdraget från belastningsregistret. Det tog över 14 dagar att få det även fast vi betalade extra för att få det med expressbrev. 

Sen bokade vi tid i måndags med vår handläggare för att fortsätta med adoptionen. Det enda frågan som vi fick var om vi var gravida. När vi sa nej skrev hon på pappret sen var det klart. Vi fick information med oss hem vad som kan vara bra att tänka på när barnet kommer hem. Tex folkbokföring, anmäla till försäkringskassan osv. 

Vi fick även kontraktet från barnhemmet Cathwel i förra veckan som vi har skrivit på. 

Nästa steg var Notarius Publicus. Vi fick tips från Barnens Vänner att åka upp till Stockholm efter vi har varit på Notarius Publicus för att stämpla allt på UD och sen gå till Tapei Mission och få stämplar där. Så fint med en helg i Stockholm tänkte vi och planerade att åka nu på fredag men då stötte vi på problem. 

Notarius Publicus sa att det skulle ta en vecka innan allt var klart. Nej, nu går planen i kras tänkte jag. Då började jag förklara att vår dotter sitter på barnhemmet och väntar på oss och varje dag gör skillnad. Hon lovade att göra så gott hon kunde och efter 2 dagar var allt klart! Så härligt med förstående människor! 

För säkerhetsskull ringde jag UD för att kolla öppettiderna men då visade det sig att de har bara öppet måndag till torsdag så då gick det inte i alla fall. Men vi åker upp på söndag istället och fixar allt på måndag. 

Idag ringde jag Tapei Mission men då har de en handläggningstid på 4 dagar men om vi betalar extra kan vi få det efter 2 dagar. Sen när alla stämplar är klara så ska vi kopiera allt och skicka allt till Barnens Vänner som skickar det vidare till Cathwel och de i sin tur skickar det till domstolen. Enligt Barnens Vänner ska vi räkna med att vara med på domstolsförhandlingen och sen får vi åka hem alternativt stanna kvar i ett par veckor och vänta till allt är klart innan vi får åka hem. Vi kommer få träffa henne under tiden så vi kommer nog stanna kvar där under tiden. Det kommer dröja runt 6 månader from papperna är i domstolen så hoppas allt går smidigt nu.

En rolig sak är att Barnens Vänner ska ner till Cathwel nu så de lovade ta kort på henne och skicka till oss!

Det kommer bli ett långt halvår.....5 kommentarer:

 1. Åh så spännande! Vi var ju precis där ni är nu för ett år sen. Detta fixande med papper som man ju vill ska gå snabbast möjligt. Väntandet igen med att först få allt stämplar och klart i Sverige. Sen följde väntan på översättning, sen väntan på domstolstid, sen vänta på beslut, sen resebesked etc etc. Det var så jobbigt och mot slutet höll iaf jag på att bli galen. Ni får ju gärna skriva till mig om ni behöver tips för resa , efter hemkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lär kontakta dig när vi ska resa och även när vi kommer hem 😃

   Radera
 2. Hej!

  Först och främst stort grattis till att ni fått en dotter! (Vi är den familj som fick barnbesked från Cathwel i somras.)

  Klokt val att åka till Stockholm och stämpla era dokument, det gjorde vi också och det var jättesmidigt. Efter att vi varit i Stockholm skrev vi kort info till Barnens Vänner om hur vi gjorde för att fixa kopiorna etc, ev har ni fått vår info via dem annars kommer lite tips här igen :-).

  Vi hade 8 dokument som skulle stämplas och UD stämplar ju endast 6 direkt. Vi kontaktade dem innan och de lovade att de skulle hinna stämpla dem om vi var där tidigt på morgonen. De tipsade om att vi skulle ställa oss där ca 30 min innan de öppnade för ibland var det lång kö. När vi var där så var vi visserligen först men det var bara 2 till efter oss när de öppnade. De poängterade att vi hade 2 dokument för mycket och då kontrade vi med att vi kunde dela upp dem i varsin hög och ta en till nummerlapp. De var dock snälla och tyckte att det var ett viktigt ärende, dessutom hade vi ju samma notarius publicus på alla dokument och då var det ju trots allt ganska enkelt.

  Därefter behöver man ju kopiera de sidor som UD har satt etikett på och signerat (de övriga kan man ju ha kopierat hemma), för att ta med kopierade dokument till Taipei Mission. Vi kopierade på Stadsbiblioteket, man går en trappa upp och frågar vid disken så visar de hur man kan köpa kopieringskort. Man måste dock ha kontanter för detta. Sedan är det bara att promenera vidare till Taipei Mission, vi hade fixat allt detta innan de hade lunchstängt på Taipei Mission. Vi betalade också för den snabbare hanteringen och hade sån tur att dokumenten var hos oss redan efter 2 dagar.

  Hör av er om det är något ni undrar över.

  Hoppas ni får en trevlig Stockholmsvistelse och lycka till på måndag!

  Hälsningar Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du för mail Helen? Jag publicerar inte den här på sidan

   Radera
 3. Hej! Ja vi har fått info från barnens vänner om UD:s begränsningar på stämplar. Verkligen värdefull information. Tack för infon om stadsbiblioteket. Vet du också om det behövs kontanter på UD eller Tapei Mission eller kan vi betala med kort? Har för mig att jag har läst något om det men ska kolla noggrant nu innan vi åker. Har ni fått hem ert barn än?

  SvaraRadera